1_Astróloga
2_Astróloga
3_Astróloga
4_Astróloga
5_Astróloga
6_Astróloga
7_Astróloga
8_Astróloga
9_Astróloga
10_Astróloga
11_Astróloga
12_Astróloga
13_Astróloga
14_Astróloga
15_Astróloga
16_Astróloga
17_Astróloga
18_Astróloga
19_Astróloga
20_Astróloga
21_Astróloga
22_Astróloga
23_Astróloga

The Astrologer’s House

The house is located in one of the characteristic Estoril neighborhoods that had their origin in a summer occupation and expanded along the edge of the so called Costa do Sol. It is an orthogonal grid, with dense articulation, narrow streets and small scale plots.

The solution reveals a personal relation with the Client: the house represents the family journey of a lifetime having lived in several places around the world.

This idea combined with the need to overcome the obstacle created by the blind wall of the neighbour building, resulted in an ascetic movement from the land until the sky, searching views to the south and the sea.

The promenade around the patio runs through different moments of the house: the ground floor patio, the social area (living room, dining room and kitchen), private area (rooms and offices) and a terrace, including a roof top garden.

It is the extension of this route into the house that defines the entire inner and outer space. The patio results of this continued movement of the gallery ramp that defines two distinct altimetric volumes separated from each other through half floor height.

A casa situa-se num dos característicos bairros de casas do Estoril que tiveram a sua origem numa óptica de veraneio e que se expandiram ao longo da margem da denominada Costa do Sol. Neste caso o desenho urbano constitui uma malha ortogonal, densa na articulação de ruas estreitas e lotes de pequena dimensão.

A solução demonstra uma relação particular com o Cliente: a casa representa a viagem de uma vida de uma família que viveu em diversos países do mundo.

Esta ideia aliada à necessidade de transpor o obstáculo criado pela empena cega do edifício vizinho. Resultou num movimento ascético que, vindo da terra, pretende a luz e as vistas para Sul e para o mar.

Este percurso em torno do pátio atravessa os diferentes momentos da casa: o pátio térreo, a zona social (sala, sala de refeições e cozinha), a zona privada (quartos e escritórios) e o terraço acessível, incluindo cobertura ajardinado.

É o prolongamento deste percurso para dentro de casa que define todo o espaço interior e exterior. O pátio resulta da continuidade desta galeria de circulação em rampa e ficam definidas 2 zonas altimétricas distintas separadas entre si por meio piso de altura.

year:
client:

Private

location:

Estoril, Cascais, Portugal

status:

Built

team:

André Ribeiro
João Almeida

photography:

Francisco Nogueira
www.francisconogueira.com